Kursus i elektronik

Specielle komponenter


Der er en hel verden af komponenter, der er designet til at udføre et eller flere funktioner. Her vil vi se på dem, der ligger modeltog-verdenen nærmest.

Gå til


Reedrelæet

Denne komponent et et specielt relæ, idet det påvirkes af magneter. Tricket er at sætte en magnet på sit tog, og når toget kører over reedrelæet, så får magneten reedrelæet til at lave kontakt imellem sine to ben. Reedrelæet går altså fra en "off"-stilling til en "on"-stilling. Og så snart magneten - toget - er uden for magnetisk rækkevidde, så falder reedrelæet tilbage til sin hvileposition; "off".

Det reedrelæ, der som regel bruges til modeltog, er et lille glasrør, hvor to små metalarme lapper over hinanden uden at røre hinanden. Magneten vil så få de to arme til at røre hinanden, så der skabes elektrisk kontakt.

De findes dog også i andre udgaver. Bl.a. med en indbygget spole og så pakket ind i plastik, hvor en strøm igennem spolen vil skabe et magnetfelt, som så får de to arme til at røre hinanden. Denne komponent kan bruges til såkaldt galvanisk adskillelse, idet der ikke er nogen form for elektrisk forbindelse imellem de to "halvdele"; spolen og armene.

Et sted at bruge et reedrelæ er på blokstrækninger, hvor vi gerne vil have et signal til at gå på rødt, efter at toget har passeret det. Og et sådant kredsløb kan se således ud (link til artikel):










Hall Effekt sensoren

Denne komponent kan også detektere magnetfelter, men den er også en lille integreret kreds, så den skal have spænding og strøm for at kunne virke. Til gengæld fås bl.a. et elektrisk output (et signal), der direkte kan bruges til andre kredsløb. Man kan få dem i forskellige følsomheder, og man kan få dem med forskellige slags udgange.

Der er også mange gange indbygget filtre og "schmitt-triggers" for at skabe et signal på udgangen, der er godt at arbejde videre med for de efterfølgende elektronik.

De forskellige slags udgange kan listes således:
  • Open Collector: Benet, som er udgangen, er også collector på en transistor.
  • Open Drain: Benet, som er udgangen, er også Drain på en (MOS)FET.
  • TTL: Benet, som er udgangen, er lavet til at kunne koble sammen med andre TTL-komponenter (TTL = "Transistor-to-Transistor-Logic")
  • CMOS: Benet, som er udgangen, er lavet til at kunne koble sammen med andre CMOS-komponenter (CMOS = "Complementary metal–oxide–semiconductor")
  • linear: Benet, som er udgangen, er også udgangen på en opamp.






IR (Infrarød)

Selve komponenterne er beskrevet før, men her prøver vi at sætte dem sammen.

Det at bruge "IR" er egentlig en måde at sende et eller flere signaler fra et sted til et andet på. Princippet kendes bedst fra fjernsynets remote, der sender IR til fjernsynet. IR står for infrarød og er en del af lysspektret, om vi mennesker ikke kan se. Men infrarød er ikke "bare" infrarød; der er forskellige lys-bølgelængder at tage hensyn til også, og sender og modtager skal (selvfølgelig) kunne håndtere den samme bølgelængde.

Der er altså tale om en (af-)sender og en modtager, når vi taler om IR. Selve afsenderen er en IR lysdiode, mens modtageren kan være både diode-, transistor- eller modstands- baseret. Hvad man vælger, kommer an på flere ting. Vi vil her focusere på den transistorbaserede.


Sender

Også kaldet en IR-emitter kunne f.eks. være en SFH409. Den ligner en enhver anden diode, selv om hovedet er mørkt. Denne er en 3 mm. diode. Men som nævnt findes der andre typer og størrelser, og mange af dem dukker op, når man søger på Google.

Et typisk kredsløb kunne se således ud:

Et andet er vist her til højre, og det kan bruges til at tænde og slukke ting, og det kan bruges til sende data - lige som en remote til fjernsynet, hvor der sendes en kode over, der fortæller, hvad fjernsynet skal gøre.


Modtager

Det kunne f.eks. være denne fototransistor; en SFH309. Det er også en 3 mm. diode-agtig komponent med næsten sort hoved. Som nævnt fås fototransistorer - men også de andre typer - i mange variationer, som det kan ses ved at søge på Google.

Typiske kredsløb kunne se således ud:



Vi har også et forslag, der er vist på vores elektronik-sider:







Sender og modtager lidt skematisk opsat:




Det var så det. Men lad os lige tage en opsummering!

DHTML Menu By Milonic JavaScript